Loading...

10 nejoblíbenějších stylů nábytku do obývacího pokoje v roce 2023

10 nejoblíbenějších stylů nábytku do obývacího pokoje v roce 2023

S nástupem nového roku přicházejí i nové trendy v designu interiérů. Obývací pokoj, často označovaný za srdce domova, nezůstává pozadu. Ale jak se vyvíjely trendy v designu? A jaký vliv na ně měly globální události? Estetika a funkčnost jdou často ruku v ruce, ale jak najít tu správnou rovnováhu?

Skandinávský styl

Skandinávský design, známý svou jednoduchostí a funkcionalitou, zůstává jedním z nejoblíbenějších. Výrazné linie, neutrální barvy a přírodní materiály - to vše tvoří nezaměnitelný skandinávský vzhled. Pokud přemýšlíte nad tím, jaký textil či doplňky by mohly vašemu obýváku dodat skandinávský nádech, zaměřte se na přírodní materiály a jemné detaily.

Průmyslový styl (Industriální)

Brutální, surový a plný kontrastů. Tak by se dal popsat průmyslový styl, který čerpá inspiraci z bývalých továren a průmyslových prostor. Železo, ocel, neobložené cihly - to vše může být součástí vašeho obývacího pokoje. A co osvětlení? Staré průmyslové lampy a lustry jsou tím pravým doplňkem pro tento styl.

Minimalismus

Méně je někdy více. A v případě minimalismu toto rčení platí dvojnásob. Klidné prostory, jednoduché linie a absence zbytečných prvků - to vše charakterizuje tento oblíbený styl. Pokud si vybíráte nábytek, dbejte na to, aby byl multifunkční a nenarušoval harmonii prostoru.

Bohémský styl

Boho styl, inspirován bohémským životním stylem a cestovatelským duchem, se vyznačuje svou pestrostí a eklekticismem. Historie tohoto stylu sahá hluboko do minulosti, kdy cestovatelé a umělci kombinovali prvky z různých kultur do jednoho uceleného vzhledu. Barvy? Odvážné a syté. Od zemité palety po jasné a výrazné odstíny. Ručně vyráběné doplňky, etnické vzory a různé textilie jsou klíčovými prvky. A co by to byl za boho styl bez rostlin? Vhodné jsou zejména pokojové rostliny, které dodají prostoru život a zároveň vytvoří harmonickou atmosféru.

Vintage renesance

Návrat k minulosti se stal oblíbeným trendem mnoha designérů. Vintage styl nabízí možnost spojení retro vzhledu s moderními prvky. Co znamená pojem vintage v designu? Odpověď není jednoduchá. Zatímco retro odkazuje na specifickou éru minulosti, vintage je více o pocitu a atmosféře. Při výběru nábytku je důležité myslet na originalitu a charakter daného kusu. Restaurování starých kousků nábytku může být také skvělou cestou, jak vdechnout život starým věcem a zároveň přinést kus historie do moderního interiéru.

Moderní klasika

Styl, který dokonale kombinuje tradiční prvky s moderním designem. Moderní klasika je synonymem pro luxus, elegance a nadčasovost. Luxusní materiály jako mramor, mosaz či dřevo hrají klíčovou roli. Barvy zůstávají spíše střídmé, s občasným výrazným akcentem. Umění je často využíváno k dotvoření atmosféry a dodání osobitého charakteru prostoru.

Eklekticismus

Styl pro odvážné a kreativní duše! Eklekticismus v sobě kombinuje prvky různých stylů a kultur. Můžete kombinovat starožitný nábytek s moderním uměním, průmyslové prvky s boho textiliemi. Hlavní je vytvoření harmonického a přesto jedinečného prostoru.

Přírodní a udržitelný styl

V dnešní době je důraz na udržitelnost a ekologii stále větší. Přírodní materiály, jako je dřevo, kámen nebo vlna, dominují tomuto stylu. Výběr nábytku z udržitelných zdrojů, podpora lokálních výrobců a značek, které dbají na ekologii, může mít nejen pozitivní dopad na naše životní prostředí, ale i na vzhled a atmosféru vašeho obývacího pokoje.

Japonský minimalismus

Japonský design v sobě nese filozofii "Ma", což znamená "mezera" nebo "prázdný prostor". V tomto stylu je důraz kladen na jednoduchost, čistotu a harmonii. Přírodní materiály a světlé barvy vytvářejí klidnou a uvolněnou atmosféru. Vliv tohoto designu je stále patrnější i v západních interiérech, zejména v kombinaci s minimalismem.

Závěr: Výběr stylu pro svůj obývací pokoj

Výběr stylu je často o osobním vkusu a preferencích. Zatímco některé trendy mohou být aktuálně populární, je důležité myslet na to, co se vám líbí a co odpovídá vašemu životnímu stylu. Investice do kvalitního nábytku a kombinace různých stylů může být klíčem k vytvoření dokonalého obývacího pokoje. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv styl, je důležité mít na paměti, že obývací pokoj je místem, kde trávíme spoustu času, a proto by měl být především pohodlný a útulný.

 

Štítky: